BLOG DE ANA M. BRIONGOS


Translate

24.1.07

Los viajeros de la Gran Anaconda, Els viatgers de la Gran Anaconda




El programa de radio que lleva este sugerente título y que dirige el periodista Toni Arbonés desde 1996, ha cambiado de horario, para ser más exactos: lo han cambiado de horario. Ahora se emite los domingos de 6 a 7 de la mañana por Catalunya Radio .


Hasta junio de 2006 el programa se emitía de 9 a 10 de la mañana y gozaba de una notable y fiel audiencia, pero poco después de recibir el Premio Ràdio Associació al "mejor programa de radio de Catalunya", la dirección de la emisora lo ha relegado incomprensiblemente a les 6 de la madrugada.
Toni Arbonés dice que se han recibido más de quinientos E-mails de queja por el nuevo horario, y que han aparecido más de cuarenta cartas de apoyo en los periódicos. Tú también puedes expresar tu desacuerdo escribiendo a anaconda@catradio.cat

Eramos muchos los que acostumbrábamos a desayunar los domingos por la mañana en compañía de la Gran Anaconda. Y los viajeros, escritores de viajes y fotógrafos, sabíamos que en la Gran Anaconda teníamos siempre la puerta abierta para conversar y explicar nuestras experiencias y sabíamos que luego siempre habría alguien que nos diría que el domingo había pasado un buen rato escuchándonos. Seguimos teniéndo la puerta abierta, porque el programa sigue vivito y coleando. Pero ahora, si no se es un madrugador, hay que bajarse el programa de la Web de Catalunya Ràdio y, de hecho, muchos lo hacen puesto que es uno de los programa que más descargas tiene. Hoy he escuchado el último programa emitido y he podido oir la voz de Jordi Raich contando cómo transcurre para él un día en Jerusalen, desde ir a la ópera hasta cruzar la frontera con Gaza y encontrarse de cara con el desastre. Experiencias de primera mano de alguien que ha vivido los últimos tiempos en este lugar como responsable de Cruz Roja Internacional.


Así es como Toni Arbonés define a su programa:

"Els viatgers de la Gran Anaconda" no es un programa de viajes sino de conocimiento del mundo. Por eso hace servir el viaje como metáfora de "vehículo" para acercarnos a paisajes humanos, físicos, culturales, etc. de diferentes lugares de la Tierra. A través de las vivencias de las/los viajeras/s, mayoritariamente, del ambito cultural catalán, el espacio pretende facilitar el descubrimiento de otras realidades sociales, culturales, políticas o económicas actuales y, por comparación, también un mejor conocimiento de nosotros mismos. Cómo y donde viven los pueblos y sociedades de los diferentes lugares de la Tierra; qué piensan de sus orígenes, cómo lo representan, cómo se organizan, cómo evolucionan, cómo visten, qué comen, cómo se relacionan, cómo se expresan, etc. Los/as viatgeros/as protagonistas son auténticos "periodistas-reporteros", y sus relatos, las noticias más frescas del mundo recogidas sin intermediarios. Solo es a través del conocimiento mútuo que podemos facilitar el entendimiento entre culturas y civilitzaciones diversas, evitar la confrontación, gracias a la comprensión, y hacer del mundo un espacio más habitable. "Els viatgers de la Gran Anaconda" quiere ser, pués, una ventana abierta que permita a los oyentes mirar más allá de los límites de nuestro horizonte cultural, para tomar perspectiva de lo que somos y de lo que tenemos.

13 comentarios:

Anónimo dijo...

Años y años, sí señor, afeitándome con los viajeros de la gran Anaconda, y ahora pongo música clásica, me siento huérfano. Por favor, devúélvanos el programa a la hora de siempre, señores de Catalunya Ràdio. Un asíduo oyente.

Anónimo dijo...

Toni Arbonés, estem amb tu. Ara entrem a qualsevol hora, per Internet, i escoltem el programa, però no és el mateix, abans erem tots a la mateixa hora que escoltavem junts encara que des de difernts llocs. Ànim! Pere.

Alex dijo...

Doncs mira tu com són les coses, que avui han emès l'últim programa, el Toni Arbonés ha dit que s'ha acabat! Algú sap per que collo... l'han tret? Realment, era un dels programes més originals i interessants de catradio!! Es trobarà molt a faltar...

Anónimo dijo...

Es una pena, aquest programa era un oasi d coneixement enmig del món que vivim, si algú sap el perque l' han tret ho podria comentar. El trobaré a faltar i molt!

Ana M Briongos dijo...

Ho demanaré al Toni Arbonés, la raó del tancament. Ell m'ho ha dit en un E-mail avui mateix, que plegava però no deia el perquè. Potser es pensava que no l'escoltava ningú. Potser li han fet la vida impossible a Catalunya Ràdio. Potser té un nou projecte al cap? El veurem a la tele? Toni, som incondicionals de l'anaconda, et seguirem a on faci falta. Pasionviajera

Alex dijo...

Doncs si al final s'acaba els viatgers per un altre projecte encara més interessant... doncs sería fantástic! Aveure si tornem a sentir al Toni! Salutacions!

Anónimo dijo...

Hola,

Jo sóc també una gran seguidora dels Viatgers de la Gran Anaconda des del principi. També he rebut l'email del Toni Arbonès dient que el 17.2.2008 s'emetia l'últim programa.

Rellegint el mail m'ha semblat entendre que té un altre projecte entre mans. No sé si també hi ha hagut altres coses que han influit a triar una altra projecte, però li desitjo tota la sort del món i si l'Anaconda s'emet algun altre dia, en alguna altra radio o en d'altres formats espero seguir-los com he fet fins ara.

Joan dijo...

Trobarem a faltar l'Anaconda. Un desastre aquests senyors de Catalunya Ràdio. No sé per quines raons s'ha acabat el programa. De totes maneres quan la direcció de l'emissora va canviar la franja horària del programa ja es va veure quin apreci li tenien...

Àlex dijo...

També a mi m'han deixat sense el meu millor programa de ràdio... una llàstima i una gran pèrdua d'un programa alternatiu i cultural.

Espero de tot cor que sigui un canvi a millor per un altre projecte Toni.

Si en sabeu alguna cosa més agrairia que ho publiquéssiu!
Gràcies!

Anónimo dijo...

Estic d'acord amb tots vosaltres, jo he escoltat el programa des del principi, amb ell vaig viatjar per tots els indrets del món cada diumenge al matí. I amb ell vaig somniar en veure algun dia aquells indrets amb els meus propis ulls, fins que vaig agafar la motxilla i vaig anar jo mateix a descobrir-los.

Quan van canviar l'horari del programa ja m'ho vaig pensar, que algun dia s'acabaria. Des de llavors he programat la ràdio per gravar-lo a les 6:00 o l'he descarregat però ja no era el mateix.

I ara, ens hem quedat sense.

També he escrit un correu al programa amb l'esperança que em diguin el perquè del comiat...

Una abraçada a tots els que navegàveu amb mi en el ventre canoa de la gran anaconda!

Roger dijo...

Jo com molts de vosaltres era un seguidor del programa. Amb tristesa vaig veure com li aplicaven una eutenasia ( en aquest cas no volguda, espero ) i el relegaven a un horari intempestiu ( i més en un diumenge ). Em sap greu que passi això en una radio publica,i a més a més quan el programa per el qual el substitueixen aporta poc.

Ana M Briongos dijo...

Amics, ahir vaig llegir una carta de queixa publicada a La Vanguardia sobre aquest tema i la resposta de Catalunya Ràdio dient que l'Anaconda s'havia acabat perquè l'Arbonés havia plegat. La verdadera resposta ens la van donar quan ens vam queixar pel canvi d'horari i va ser en aquell moment quan van retirar el programa a uns horaris d'hivernació. Alguns optimistes vam pensar que potser era una cosa transitòria i que finalment aconseguiriem retornar a uns horaris decents però no ha estat així i comprenc perfectament que en Toni Arbonés s'hagi cansat d'estar a la rebotiga.
Bé, dons deixem-nos de ploraies i seguim a l'Arbonés que segurament ens donarà una sorpresa. A veure si surt un nou projecte i podem seguir gaudint d'un bon programa per a viatgers. Som una familia, som més o menys de la mateixa corda, tenim una mena de sensibilitat especial de veure el món, i esperem tornar a tenir un espai per escoltar allò que en Toni ens proposi.

Ana M Briongos dijo...

Amics, he rebut aquest missatge del Toni Arbonés. Tenim nou programa, ara a la tele!

Hola de nou!,

Aquesta vegada per a anunciar-te que la nova singladura, ara amb Passaport Barcelona, és a punt de començar. Serà aquest dijous a partir de ¾ de 12 de la nit per BTV. Però si és massa tard, hi ha altres opcions. BTV re.emetrà el programa aquella mateixa matinda de divendres, diumenge a 2/4 de cinc de la tarda i dilluns a 2/4 de dotze del migdia. També es pot visionar per internet a BTV a la carta.

Evidentment no serà, l’Anaconda, però espero que també t’agradi. La televisió no és la ràdio i les servituts són altres… Però seguiré treballant per a fer un producte el més digne i honest possible. Com sempre. De totes maneres, t’agrairé els teus comentaris per a millorar la proposta, en la mesura del possible.

Així dons, Passaport Barcelona serà un nou vehícle per a seguir recorrent el món plegats. Per a seguir de ben a prop còm evoluciona (o no) el nostre estimat però alhora malmès univers terrenal. Compto amb tú per a omplir el passatge d’aquest nou vehícle. En fi, que espero que t’agradi. I, per favor, pensa que era la primera vegada que m’obligaven a dirigir-me a un objectiu d’una càmara, com si fos una persona.

Si vols més informació:

http://www.barcelonatv.cat/programacio/detail.php?id=188

Una abraçada ben forta, Fins ben aviat! Toni Arbonès.